Толгская божья матерь

Икос 1

Ангел земный и человек небесный, святитель Христов Трифон, свыше предъизбран бысть послужити святыя иконы Твоея на Толге явлению, Владычице Преблагая: той бо, путь творя от Белоезера по реце Волге, в нощи столп огненный узре на брезе ея пустыннем и, достигнув места, Тобою избраннаго, виде святую икону Твою на воздусе стоящую и светом Небесным сияющую, к нейже молебно припадая, со слезами теплыми сице к Тебе возглашаше:

Радуйся, свеще Богоприемная, темноту душ наших озаряющая; радуйся, заре невечерняя, мглу грехов наших разгоняющая.

Радуйся, чудно приявшая Христа Бога, яко угль горящий с Небеснаго Жертвенника; радуйся, Купино Неопалимая, законоположником Моисеем предзримая.

Радуйся, столпе огненный, Новаго Израиля путеводящий; радуйся, облаче росоносный, зной страстей наших утоляющий.

Радуйся, Предстательнице Всемогущая, тучи гнева Божия от глав наших отводящая; радуйся, Заступнице Усердная, от погибели вечныя нас избавляющая.

Радуйся, образ Твой честный в залог спасения нам даровавшая; радуйся, огнезрачным явлением его на Толге страну Российскую благословившая.

Радуйся, Радосте наша, иконою Твоею нас присно утешающая.

Икос 2

Разумев посещение Божие, чудный святитель со страхом слезно моляшеся пред огнезрачною Твоею иконою, Богомати Пречистая, и смотрением Божиим остави жезл свой святительский на оном брезе, идеже моляшеся: на утрие же спутницы святителя, ищуще жезла его, обретоша вместе с ним тамо Твою небоявленную икону, на земли среди древес стоящую: и тако всем явлен бысть залог Божия благодати, стране Российстей свыше дарованный благоволением Вседержителя, внушающаго нам хвалебно вопити к Тебе:

Радуйся, девства цвете неувядаемый и благовонный; радуйся, белоснежный крине, росою Святаго Духа напоенный.

Радуйся, Мати Бога Вышняго, милосердием Твоим и нижних не оставляющая; радуйся, Царице Небесе и земли, Ейже вся стихии покоряются.

Радуйся, мосте Божественный, имже вернии благонадежно преходят моря житейскаго лютую пучину; радуйся, путеводительнице Благая, на стези спасительныя нас наставляющая.

Радуйся, граде Царя Великаго, в нем же странники земныя убежище благотишное обретают; радуйся, пристанище тихое обуреваемых.

Радуйся, стено ограждения роду христианскому; радуйся, покрове миру, ширший облака.

Радуйся, Радосте наша, иконою Твоею нас присно утешающая.

Икос 4

Слышавше ближнии и дальнии, яко чудес источник явися на Толге, святая и пречистая икона Твоя, Царице и Владычице всея твари, со усердием многим притекаху к целебному Твоему образу, приемля от него дары неисчетных Твоих щедрот. Темже и мы, недостойнии, стезею отцев наших шествующе, с верою и любовию припадаем к Твоей чудотворней иконе и Тебе от глубины сердечныя вопием:

Радуйся, яко икона Твоя, Ангелами невидимо окружаемая, воздух освяти; радуйся, яко икона Твоя, огнезрачне на Толге явившаяся, всю страну просвети.

Радуйся, яко иконою Твоею человецы в недузех и скорбех помощь скорую обретают; радуйся, яко светом иконы Твоея демоны прогоняются.

Радуйся, яко икона Твоя граду Ярославлю и пределом его свыше в наследие спасительное даровася; радуйся, яко иконою Твоею обитель Твоя на Толге светло красуется.

Радуйся, яко пред Твоею иконою святители и людие благоговейно поклоняются; радуйся, яко икону Твою все множество православно верующих боголепно чествует.

Радуйся, богомудрых иноков благая помощнице во спасение; радуйся, богопросвещенныя России крепкое заступление.

Радуйся, Радосте наша, иконою Твоею нас присно утешающая.

Икос 7

Новое и предивное чудо яви всех чудес Творец и всея твари Владыка, егда во время пожара обители Твоея на Толге попущением Божиим сгоревшу внезапну и храму Твоему, икона Твоя святая неопалима и невредима в нем сохранися, ангельскима руками невидимо пронесенная из заключеннаго и огнем пылающаго храма, вне монастыря, в лесную дубраву, идеже на древе стоящая и светом сияющая обретена бысть Твоим благопромышлением, Пречистая и Преблагословенная Дево, слышащая от нас сия достодолжныя похвалы:

Радуйся, сияющая благодатию и славою предивных чудес; радуйся, облеченная в светлую одежду милостей и щедрот.

Радуйся, силою Твоею Божественною силу естества огненнаго победившая; радуйся, икону Твою честную несгораему в огни соделавшая.

Радуйся, залогу Твоего к нам благоволения безвременно погибнути непопустившая; радуйся, ангельскима рукама его из пламене исхитившая.

Радуйся, свет тихий и радостный от многочудеснаго образа Твоего возсиявшая; радуйся, скорбная сердца иноков обители Твоея обретением его возвеселившая.

Радуйся, сетование их на ликование преложившая; радуйся, лишение их щедродательно восполнившая.

Радуйся, Радосте наша, иконою Твоею нас присно утешающая.

Икос 10

Стена и покров граду Ярославлю дадеся святая икона Твоя от щедрот Человеколюбца Бога, Емуже в человеколюбии подражающи, Царице и Владычице наша Всемилостивая, множицею град сей от разорения ратнаго сохраняла еси и во время пагубнаго бездождия дождь изобилен ему даровала еси пришествием честнаго Твоего образа, имже и ныне нас милостивно посещаеши и благоутробно приемлеши пред ним возносимыя Тебе от сердца наши молитвы, с пением таковым:

Радуйся, слезы горестныя отирающая от очес страждущих и печальных; радуйся, скорбная сердца услаждающая Твоим благодатным участием.

Радуйся, мертваго отрока воскресившая, к радости плакавших пред иконою Твоею родителей его; радуйся, чете неплодных супругов чадородие даровавшая.

Радуйся, девицу, злым духом одержимую, от мучения демонскаго свободившая; радуйся, мужа, изсохшия нозе имевшаго, скоро исцелившая.

Радуйся, в разбойники впадшаго и Тя на помощь призвавшаго от смерти горькия избавившая; радуйся, иерея, глухотою болезновавшаго, ясно слышати устроившая.

Радуйся, оскудение брашен в святей обители Твоей чудесно восполнившая; радуйся, святотатца, достояние обители Твоея похитившаго, грозно наказавшая.

Радуйся, Радосте наша, иконою Твоею нас присно утешающая.

Молитва вторая

Приими, о всеблагословенная и всемощная, Пречистая Госпоже Владычице, Богородице Дево, сия молитвы, со слезами Тебе ныне приносимыя от нас, недостойных рабов Твоих, к цельбоносному образу Твоему со умилением притекающих, яко Тебе Самей ту сущей, и слышащей моления наша, и подающей с верою просящим по коемуждо прошению исполнение. Скорбящим бо скорби облегчаеши, немощным здравие даруеши, разслабленных и недужных исцеляеши, от бесных бесы прогоняеши, обидимыя от обид избавляеши и гибнущия спасаеши, грешных кающихся прощаеши, прокаженных очищаеши, малых детей милуеши, от уз и темниц свобождаеши, и всякия многоразличныя страсти врачуеши Ты, Госпоже Владычице Богородице: вся бо суть возможна ходатайством Твоим к Сыну Твоему, Христу Богу нашему. О Всепетая Мати, Пресвятая Богородице Дево Марие! Не престай молитися о нас, недостойных рабех Твоих, славящих Тя и почитающих, и поклоняющихся пречистому образу Твоему, и надежду имущих невозвратну и веру несумненну к Тебе, Приснодеве Преславней и Непорочней, ныне и присно, и во веки веков. Аминь.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *